HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

Átviteli mágia - Szimpatikus mágia 1. rész: Abrakadabra

2007.06.18. 21:13 twillight

Mi a különbség a kettő közt? Csak hogy az egyik latinul van? Nem igazán, de elég hasonlóak.

Megpróbálom megfogalmazni a különbséget: az átviteli mágia lényegében az, amikor csinálsz valamit valamivel, és azt szeretnéd, hogy majd az történjen, úgy történjen ami a varázslathoz használt anyaggal (tárggyal). Ellenben a szimpatikus mágia a modell-/mintatárgyat azonosítja a céltárggyal/-személlyel, és a történéseket szimultán időbe helyezi (azaz amikor csinálsz valamit a mintával akkor - kezd - történni ugyanaz az eredetivel).

A szimpatikus mágia ennél többet is tud, de az később fejtendő ki. (ez emlékeztető magamnak, ha a nyelvezetet furcsálja valaki)

No, de most egy példán keresztül bemutatom az átviteli mágia működését:

 

Tudtátok, hogy az Abrakadabra egy mint varázsige valóban létezett? I.sz. 208-ban alkalmazta Severus császár orvosa, bizonyos Quintus Sevenus Sammonicus a britanniai hadjárat során. Valószínűleg megfázás ellen (tudjátok, a lövészárok betegség, mikor hideg, sáros földön töltöd a napjaid és ott is alszol), legalábbis a leírás szerint (forrás: Nevill Drury - A miszticizmus és az ezoterikus tanok lexikona). A szót felírták egy papírdarabra, amit a beteg (paciens) pár napig magával hordott (azaz a dologban van némi szimpatius mágia is), majd vízbe dobták. "Azt tartották, ahogy a szó eltűnik a papirosról úgy hagyja el a betegség a testet."

Azaz egy különálló dolghoz kapcsolták a kívánságot, és szimbolikus cselekvést hajtottak végre vele, amitől bizonyos hatást vártak (hogy képletesen ugyanaz történjen a betegséggel, mint a cetlivel). Nem is olyan bonyolult, nemigaz?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr97101270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása