HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

Új formában az inkvizíció?

2007.11.27. 21:43 twillight

cikk részlet az incexről:

Kvantum Zénó, az univerzum elpusztítója

A kvantumfizika egyik elmélete szerint egy instabil rendszer megfigyelésével egyben beleavatkozunk annak működésébe is; magával a megfigyelésnek a tényével a rendszert annak valamelyik állapotába kényszerítve. Ez a "kvantum Zeno" effekt. Az instabil állapot viszont hosszabb távon fenntartható, így a vizsgálattal tulajdonképpen a rendszer pusztulásához járulunk hozzá.

Krauss professzor a sötét anyag létezését bizonyító méréseket hozza fel példának 1998-ból. Akkor egy szupernóva fényét vizsgálták és mérték meg csillagászok, amitől - az új elmélet szerint - a rendszer kvantumállapota olyan szintre állt vissza, ahol a túlélés esélye sokkal kisebb az instabil állapoténál.

A vég kezdete

Az új elmélet szerint a sötét anyag vizsgálata stabil állapotba kényszeríti a szuperpozíció állapotában levő rendszereket, ezzel az univerzum energiaszintjének csökkenését a hatványfüggvény szerintiből exponenciálisba viszi át. Ezzel pedig az egész univerzumot egy olyan állapotba kényszerítjük, amiben a pusztulás (az ősrobbanás folyamatának a visszájára fordulása, vagy egy újabb ősrobbanás bekövetkezőse) jelentősen nagyobb, mint instabil állapotban volt.

Az elmélet nem talált egyértelmű támogatásra a tudományos világban. Max Tegmark, az MIT egyetem professzora a New Scientistnek adott interjújában kifejtette, hogy a Zeno effekt egyáltalán nem alkalmazható a sötét anyagra: "Galaxisok már évmilliárdokkal az ember megjelenése előtt "megfigyelték" a sötét anyagot. Amikor mi, emberek megmérjük egy szupernóva hozzánk érkező fényét, az semminek a szintjét nem változtatja meg, legfeljebb a sajéát tudásunkét.".

 

Ez az egész tök ugyanaz, amit az Egyház oly nagy kedvvel mindíg is hangoztatott, és amiért annyi embert kivégzett: "Azatat ne vizsgáljátok, mert nektek annyi! Van jó tudomány, meg rossz tudomány" - meg hasonlók.

Most komolyan elhiszi valaki, hogy egy szupernova attól robban fel, hogy ránézünk???

Schrödinger macskája meg egy gondolatkísérlet. Valójában nem csak arról szól, hogy a megfigyelés egyúttal beavatkozás is a folyamatba, hanem erról is, hogy ha valami semmilyen hatással nincs ránk, mert kívül esik tapasztalati képességeink körén az ugyan attól még létezik - de kit érdekel?? (mármint az adott szituációban, nem általános érvényűen) De arra is utal, hogy bár vannak dolgok, amikről lehet, hogy nincs tapasztalatunk mégis vilgunk részei, és befolyásolnak dolgokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr5244821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása