HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

Sárkányok

2007.10.22. 22:25 twillight

Nehéz róluk úgy írni, hogy nem keverem bele az istenekről szőtt elképzeléseimet, de igyekszem csakis a tárgyról besz.. írni.

Ha azt mondjuk, sárkány mindenkinek a hüllőszerű, szárnyas, barlangban drágakő és aranyhalmokon alvó, tűzet lehellő bestia jut eszébe. De ez korántsem a teljes kép róla.

A sárkány ugyanis régi, átkozottul régi ... lény, aminek formája a teljes földkerekségen megtalálhatóak.

Először az európait vegyük sorra.

Jellemzőjük, hogy mindegyiknek egy bizonyos színe va. Vörös. Fekete. Zöld. Arany. Mind képes repülni, mégis hatalmas de kis bejárattal rendelkező barlangokban alszanak. Szárnyuk van, ami első ránézére képessé teszi őket a repülésre, de a modern tudomány kiderítette hogy ez ettől még képtelenség. Bár az is igaz, hogy azt is sikerült bebizonyítani egyszer, hogy a darazsak képtelenek repülni ismert jellemzőik alapján :)

Ezen kívül okosak, vagy inkább csak tapasztaltak, mert rendkívül hosszú ideig, századokig élnek, és csavaros eszűek is. Kedvelik a rejtvényeket. Képesek emberi formát ölteni, de sima vándonak néznek ki, sohasem öltöznek hivalkodóan. Inkább csuklyás-köpenyes ifjú alakok (felnőttek!), egy szál batyuval, de különleges képességekkel, bár úgy konkrétan sosem csinálnak semmi csodálatosat.

A gyermekeik/kölykeik "gyíkok", csökevényes szárnyakkal, kígyószerű testtel. Akit érdekel ez a forma nézze meg a Szt. György megöli a sárkányt c. szobrot. Elég híres alkotás.

Fafnir, a nibelung mondakör érdekes adalékot konkretizál a sárkányok témakörében: a "sebülhető pontot". Sigfrid a sárkány vérében való megfürdés után (ami által átveszi a sárkány képességeit, azaz maga egy lesz a sárkányok közül - csak addigra a sárkányok már kihaltak - örökli az "egyetlen sebezhető pontot", ami a sárkányok sajátja. A hagyományos mesék úgy hivatkoznak rá, ami úgy keletkezik, hogy a sárkány alszik, és közben az ékkövek belevájódnak, belenőnek a hasán lévő puha bőrbe (ami eredetileg elég védtelen, ellentétben a hátával). De mindíg marad egy pont, ahol nincs meg ez a védőréteg. Technológiai hiányosság?

Feltételezve ugyanis, hogy a hüllő és emberforma ugyanaz a lény, és kizárjuk az alakváltást, mint valószínűtlen, a témától idegen ízű valamit...

A sárkánynak még a szárnya sérülékeny, mert vékonyabb. A fejen gyakran, de nem mindíg szarvak találhatóak (2db), és 1 az orron - mind hátrafelé hajlanak.

Annak ellenére, hogy hüllők "normális" fülük van sárkányként is.

Sárkányt legkönnyebben keleten találunk: Kína, Tibet, Japán - mind ismerik a keleti sárkányt.

A keleti sárkánynak nincs szárnya, mégis képes repülni a szelek szárnyán. Inkább tanítók, mint különös idegenek. Hosszú bajszuk van, és legtöbbször színpompásak (több szín, bár a vörös itt is dominál. A másik gyakori szín itt a fehér). 4 egyforma lábuk van ellentétben az európai változattal, ami inkább a 2lábú dínókhoz hasonlít. Szólhatnék még Huang-ti ről, az első kínai császárról is, de nem emlékszem pontosan, hogy ő most az égből jött-e, hogy sárkány volt-e, vagy csak azzá vált, így csak megemlítem, mint támpontot.

Az Amerikai kontinensen is hallhatunk sárkány-alakú dolgokról. Ennek leghíresebb, legkönnyebben azonosítható darabja Queztacoatl, azaz a "Tollas Kígyó", aki az emberiséget megtanította a mesterségekre, megtiltotta az emberáldozatokat, és ő tutira isten (is) volt. Egyszerre volt díszruhás ember, sárkány (papagájszínű - vörös+zöld - tollakkal borított kínai-jellegű sárkány), és egy kaktuszon tanyázó, kígyót tépő (evő) sas.

A sárkányokhoz kapcsolódik még a Ley-vonalak témája, aminek egy része egy kígyóként tekerőző dombvonal (állítólag), és amik valamiféle táj-komplexumot alkotnak (része a Ley-vonalaknak egy kőkör, meg még 1-2-3 más cucc is, de most em kapom elő a könyvet, de majd hamarost feldobom a címet+szerzőt), ami ősi dolgokra, titokzatos emberekre, és a mondásra "járt utat járatlanért el ne hagyj" utal/kapcsolódik.

Végsősoron a sárkány ábrázolása, mint a "tekerő kígyó" , a régi utak - illetve az utak azonos tekergő gyerekrajzai, a sárkányok ember/sárkány alakkettőssége, a magas értelmi szintjük, a lehetséges elfelejtett technológiák elmélete, az "egyetlen sebezhető pont" említése, a sárkányság megszerezhetősége számomra arra enged következtetni, hogy esetleg itt vmi gyanús.

 

Én is látom, hogy ez elég összeesküvés-elmélet szagú, meg halandzsa-szerű, de később remélem nem felejtek el szót ejteni a pl. az Aranygyapjúban előforduló "fémbika, ami olajat vérzik" jellegű dolgokról, az istenekről, mint fizikailag létezett lényekről, és olyan érdekességekről ,mint hogy régi falfestmények segítségével sikerült rekonstruálni az ókori Egyiptomban létezett ELEKTROMOS lámpást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr3204262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása