HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

kiskarácsony, nagykarácson, süsd meg most te a kalácsod!

2007.12.20. 22:18 twillight

Télapó, a Rabszolgatartó (4+1 megoldás):

http://www.arcad.co.nz/KillSanta/

igazán idegesítő:

http://www.2flashgames.com/f/f-360.htm

Megoldódott a Mikulás-rejtély! Titok lappang a fehér szakáll mögött!
Tudományos válasz a régi kérdésre:

LÉTEZIK-E A MIKULÁS?


1. Senki sem látott még repülõ rénszarvast, ezt a fajt a biológia nem ismeri. DE a biológusok szerint jelenleg kb. 300 000 faj vár még osztályozásra és tudományos leírásra. Igaz, hogy ezek nagy része rovar és baktérium, de azért nem lehet TELJESEN kizárni egy ismeretlen emlõsfaj, a csak a Mikulás által ismert repülõ rénszarvas létezését sem.

2. A Földön jelenleg 6 x 109 (ötmilliárd) ember él. Ennek 33%-a, azaz 2 x 109  (kétmilliárd) fõ 18 éven aluli, azaz gyermeknek tekintendõ. DE a Mikulás nem foglalkozik a muzulmán, hindu, buddhista és napimádó gyermekekkel, ezzel feladatai (az ENSZ Népesség-nyilvántartó Hivatalának adatai alapján) a világ gyermeknépességének mintegy 15%-ára, 3,78 x 108 (378 millió) gyermekre korlátozódnak. Egy családra a világszerte megtartott népszámlálások adatai alapján átlagosan mintegy 3,5 gyermeket számíthatunk, így 9,18 x 107 (91,8 millió) felkeresendõ családi otthon marad. Vizsgálatunk tudományosan legkevésbé alátámasztott állítása következik: feltételezzük, hogy mindegyik családban van legalább egy jó gyerek.

3. A Mikulásnak minderre 31 órája van a karácsonyi ünnep idején, köszönhetõen a Föld forgásának és a különféle idõzónáknak, feltéve persze (ami logikus), hogy keletrõl nyugatra halad. Egy másodperc alatt tehát 822,6 látogatást kell lebonyolítania. Azaz minden olyan keresztény családra, ahol van jó gyerek, a Mikulásnak kb. egy ezredmásodperce jut. Ezalatt a következõ feladatokat kell végrehajtania: parkolóhelyet keres, kipattan a szánból, beugrik a kéménybe, megtölti a harisnyákat, a maradék ajándékokat a karácsonyfa alá helyezi, megeszi az elöl hagyott finomságokat, visszamászik a kéménybe, visszaszáll a szánba, és elszáguld a következõ családhoz. (A Mikulás magyarországi szokásai ettõl némileg eltérnek, kissé több ideje is jut egy családra, de az ablakokkal való manipulálás, pl. egy lakótelepi ház tizedik emeletén a falon kapaszkodva - hát az sem habostorta! A ford.) Ha feltételezzük, hogy a 91,8 millió megállóhely egyenletesen oszlik el a Föld felszínén (ami persze nem igaz, de tettek már ennél nagyobb egyszerûsítéseket is tudományos elméletek kidolgozása során), akkor az egyes családok közti átlagos távolság 0,78 mérföldnek (1255 méter) adódik. A teljes bejárandó út hossza 75,5 millió mérföld (121,5 millió km), nem számítva az olyan kitérõket, amilyenekre mindannyiunknak szüksége lehet egy 31 órás folyamatos utazás során, plusz táplálkozás, tankolás, stb. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja 650 mérföldet tesz meg másodpercenként (1046 km/s), ami kb, 3155-szöröse a hang sebességének. Összehasonlítás kedvéért: a leggyorsabb ember alkotta jármû, az Ulysses ûrszonda mindössze vacak 27,4 mérföld/s (44,1 km/s) sebességet ért el, egy hagyományos rénszarvas pedig 15 mérföld/óra (24 km/h) "sebességgel" poroszkál.

4. A Mikulás szánjának terhelése újabb érdekes tényezõt jelent. Tegyük fel, hogy minden gyerek csak egy közepes méretû Lego-készletet kap (kb. 0,9 kg), ekkor a szán 321 300 tonna ajándékot szállít, nem számítva magát a Mikulást, akit invariáns túlsúlyként kell figyelembe venni. Egy hagyományos rénszarvas a Föld felszínén maximálisan 270 kg terheléssel tud megbirkózni. Még ha megengedjük, hogy egy különleges, "repülõ rénszarvas"  (lásd az 1. pontot) TIZSZER AKKORA terhet képes húzni, mint közönséges rokona, akkor sem bírja el a szánt a legendákban szereplõ, a rajzokon látható nyolc, esetleg kilenc rénszarvas. Pontosan 214 200 repülõ rénszarvasra van szükség. Ez persze -még ha a szán saját tömegét nem is vesszük figyelembe- jelentõsen megnöveli a rendszer teljes tömegét: 353 430 tonnára. Megint csak az összehasonlítás kedvéért: ez négyszerese a Queen Elizabeth óceánjáró tömegének.

5. Egy 353 000 tonna tömegû, másodpercenként 1000 km-s sebességgel mozgó test jelentõs légellenállást vált ki - ez viszont (a földi légkörbe visszatérõ ûrhajókhoz hasonlóan) felhevíti az élen haladó rénszarvasokat. A vezetõ rénszarvas-pár óvatos becslések szerint is 1,43 x 1022 (14,3 KVINTILLIO) Joule energiát abszorbeál minden másodpercben. Ezért pillanatok alatt lángra lobbannak, ezzel kitéve a súrlódásnak a mögöttük jövõket, ugyanakkor süketítõ erejû hangrobbanást keltve. Az egész rénszarvascsapat mintegy 4,26 x 10-3 másodperc alatt elgõzölög. Az így meghajtás nélkül maradt szán ezután zuhanni kezd, és a benne ülõ Mikulás a földi gravitációs gyorsulás 17500,06-szorosának megfelelõ centrifugális gyorsulást szenved el. Ha a Mikulást 250 font (112 kg) tömegûnek tételezzük fel (és ekkor az ábrázolásokon szereplõ közismerten kövér alakot nevetségesen slankítottuk!), akkor 4 315 015 fontnyi (1610,544 tonnasúly, azaz 1,579943664 x 107 newton) centrifugális erõ keni õt a szán falához, és lapítja palacsintává.

Végsõ következtetésünk: ha a Mikulás valaha megpróbált ajándékokat vinni a gyerekeknek - akkor most halott.

Ez a próbálkozás valószínûleg 1908. június 30-án történt. A kutatócsoport fenti rekonstrukciója (nagy tömegû, nagy sebességû izzó objektum száguld át süvöltve az égen, majd lezuhan) pontosan illik a Tunguz- meteorként ismert jelenségre. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a Tunguz-meteor lezuhanásának helyszínén, a szibériai Köves-Tunguzka folyó felsõ folyásánál egyáltalán nem találtak meteorra jellemzõ kõzettörmeléket, ám annál több elszenesedett szerves anyagot, amelyet a legújabb vizsgálatok szaloncukor-maradványként azonosítottak. Hátravan persze még a nagy kérdés: miért június 30-án próbálkozott a Mikulás ajándékokat vinni a gyerekeknek?
Erre a legvalószínûbb válasz az, hogy nyári mikulás volt.

(különösen a konklúzió tetszik)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr64270837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása