HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

A szcientológiáról - érvek és ellenérvek

2007.06.15. 18:01 twillight

Az írás apropója egyrészt a linkelt cikk, másrészt a szcientológia módszertanának vitatottsága, vallásossága - vagy vallástalansága - és hasonló szempontok.

http://index.hu/politika/belfold/szciokm0615/

Kezdeném azzal, hogy milyen alapon merek én véleményt mondani. Hát azon az alapon, hogy a) olvastam a Dianetikát, ami az egész Hubbardizmus első kötete b) ismerem (haverek almondásából és a könyvesboltok polcairól) Hubbard bácsi azelőtti munkásságát is c) hobbim (volt) a pszichológia és a szociológia, máig őrzök pár példányt a Pszichológiai szemléből d) fél évig hallgattam pszichológiát is (aminek az egyetlen értelme az volt, hogy megtanultam pár alapszakkifejezést, és meggyőződtem róla, hogy az egész marhaság, az elméleteik már a megalkotásuk pillanatában elavultak, nyugodtan járjon az ember paphoz, vagy pszichológushoz (ami ugyanaz, mint a pap, csak másként), mert egy értelmes ember is képes beszélgetni, nem kell ahhoz orvosi diploma). Valamint képes vagyok önállóan gondolkodni, ami sokakról nem mondható el.

"A hubbardi módszer lényege három pontban összefoglalható: 1. képekkel, illetve ábrákkal, diagramokkal kell a tananyag elsajátítását segíteni, 2. a túlzottan összetett elméleteket részeikre kell bontani, az így kapott kisebb elemek több egyszerű lépésben elsajátíthatók, 3. az ismeretlen szavak jelentésének tisztázása elengedhetetlen." - írja a cikk. Ez szép és jó, de sajna nem igaz. Bár ez így letisztított formában szép lenne, de valójában a szcientológisták erőszakosak, agymossák a tagjaikat (volt egy szcientológista család gyereke vagy 2 évig a csoporttársam, és ő is benne volt a szektában, szegény. Hát egyetlen önálló gondolata nem volt soha, ha mégis olyan téma merült fel, akkor kért - konrétan megtörtént! - egy napot, hogy megkérdezze erről a ... vmi szellemi vezetőjét, bánat tudja, minek nevezik magukat).

Magáról a Dianetika című könyvről: én aszittem, hogy ez is egy sci-fi, azért vettem meg occsón antikba. Hát tudjátok egy néphülyítő szemét az a könyv. Alapban - mint mondtam ez a scientológia legislegislegelső könyve, Hubi is elismeri - mindenféle évtizedes kísérletekre és sikeres (100%-ban sikeres) módszerekre, kísérletekre, tanulmányokra hivatkozik. Ez egész egyszerűen hazugság, hiszen az egészet Hubi taálta ki, és ezt be is vallja, hogy tökegyedül hasból írta az egészet. Ráadásul a fickó írásán látszik, hogy korának tökéletesen rabja, mert kb. 4 témát emleget minden 2. sorban: a) ledobják az atombombát (a 2. VH után írta asszem valamivel ezt a nagy rakás lósz*rt) b) a komcsik elözönlik a világot c) az összes anya holmi kötőtűket dugdos fel magának, hogy abortuszt érjen el házilag d) apuci erőszakolja anyucit, a gyereket, veri az egész családot, valamint mindenki csakis sértő dolgokat ejthet ki a száján, aki nem az ő kváziegyházának a tagja.

Ezen kívül nemlétező adatokkal dobálózik, valamint szakkifejezésekkel, amiket jobbesetben rossz helyen használ, rosszabb esetben tökéletesen más értelemben használja, mint azt a pszichológia fogalomtára szerint kellene.

Ostoba, veszélyes zagyvaság az egész. A legnagyobb vicc pedig hogy valóban vallás: a pszichológiát imádják, és a saját pszichológusaik a prófétáik, de a hivatalos pszichológusokat valami ellentétes vallás papjainak tartják, és ezért tagadjá az ő tanaikat. "- Kövessük a szandált! - Nem, a tököt kell követnünk!"

"A módszer kritikusai szerint a tanulási technológia csupán arra való, hogy a nem szcientológiai szövegek (különösképp a tudományos jellegűek) iránt bizalmatlanságot építsen ki, hogy később akár teljesen blokkolni lehessen azok befogadását" - írja a cikk. No, ez viszont a tudomány embereit minősíti. Ugyan a szcientológia módszertana nem képes elérni, amit itt mondanak a fentebb említett okok miatt (meg mert pusztán profitorientált marhaság az egész), de kikérem magamnak, hogy a kritikus gondolkodás képességét akárcsak megvonni kíséreljék tőlem! Az is kiolvasható a tudós bácsik fenti véleményéből, hogy a latin, és egyéb erőltetett szakkifejezések tényleg csak arra való, hogy a "köznép" ne érthesse meg, miről is beszélnek valójában (általában "nemtudom, nemtudokmicsinálnivele, blabla).

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztálya megkeresésünkre a következő tájékoztatást adta: "az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia módszer nem általánosságban épült be a továbbképzésbe, hanem egy konkrét továbbképzés keretében megismerhető, ha a pedagógus ezt választja."

Ez a lényeg: nem kell megijedni, ez csak vmi továbbkpépzés, legroszabb esetben alternatíva lesz a tanárok képzésénél. Én részemről megnyugodtam.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr4199341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.06.17. 00:16:23

1. A szcientológiában van néhány praktikusság, ezek közé tartozik a képekkel, diagramokkal történő eredményesebb tanulás. Én orvosira járok, és ezek nélkül nehéz boldogulni, sokszor csak a képre van idő.
2.Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy ha valaki tud 3 idegen szót, és ezután már azt hiszi, hogy ő az atyaisten. Én nem olvastam a könyvet, de ha valóban ilyesmi van benne, akkor tényleg elítélendő.
3.Mindig is utáltam azokat a vallásokat, amelyek kimondják magukról, hpogy ők a legjobbak, és hogy máshogy nem lehet gondolkozni csak úgy, ahogy ők mondják

gerakandi · http://gerakandi.blogter.hu 2007.06.21. 14:17:05

Kedves twillight, talán érdemes lenne megnézned, melyik szót nem értettél meg pontosan a Dianetika könyvben (vagy az egész témakörrel kapcsolatban), és azt letisztázni. Akkor egy picivel jobban látnád, hogy miről is szól az egész.

Ehhez melegen ajánlom a szóbanforgó szcientológus tanulási módszert, mint rendkívül hatékony eszközt.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.06.23. 17:22:34

Szabad ország vagyunk. A rablás és a szemfényvesztés iparág megy a legjobban. Ilyen a szcientológia.

mz412 2007.06.30. 09:24:55

Hehe! Szabad ország vagyunk! Ez jó!

intern 2007.07.19. 01:14:48


Ha ennyi maradt meg neked a Dianetika könyvből, akkor jobb ha újra olvasod.
Mellesleg 1950-ben elismerték a könyvet.

ÉS mi az, hogy a szcientológusok, a pszichológusokat egy ellentétes vallás papjainak tarják. Ez hülyeség.
A szcientológusok csak a pszichológia módszereivel nem értenek egyet. PL: A gyerek "hiperaktív" ezért adunk neki Ritalin (ami mellesleg egy kokain származék és ezt a gyógyszergyártók sem tagadják csak nem reklámozzák). Aztán a gyerek bekábul a Ritalintól és megnyugszik.:) És akkor már "kezelve van a "hiperaktívitás" (ami a mai napig sincs pontosan definiálva. Csak próbálkozások vannak)
Meg régebben: "Kivágunk az agyából egy részt és akkor majd normális lesz és meggyógyul". Aztán csodálkoztak, hogy a műtét után a páciens nem tudta mozgatni a kezét, ugyanis lebénult.
egynlőre ennyi.

És ha szerinted nem kell az ismeretlen szavakat letisztázni tanulásnál, akkor javaslom tanulj végig úgy egy idegen nyelvű könyvet, hogy közben nem használsz szótárt. Sok szerencsét!

Hegedűs Kristóf 2008.10.22. 13:13:27

De sokan védik "szegény" szcientológusokat. Gondolom (IP cím alapján a szcientológiai egyház maga ( Debrecen stb...
süti beállítások módosítása