HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

"Nyomokban cigarettacsikket tartalmazhat"

2007.09.07. 12:24 twillight

No, így kell leküzdeni a 20-as látogatottságot vissza 3-ra :) Hiába, ez tényleg csak egy priv. hely a neten számomra, nem igazi elhivatottság ;)

Mindenesetre ez a bejegyzés azokról a munkákról (értsd: pénzkereset, meló) fog szólni, amiket én eddig végeztem, vagy amikről biztosan tudom, hogyan működnek. Ílymódon képet alktohatnak a vállakozó kedvűek a Diákmunkákról, megtudhatod, hogy kereshetsz 8 általánossal óránként a minimálbérnél 2-3-szor is többet, ha szerencséd van, illetve olyan műhelytitkokról is szó lesz, amikbe átlaghalandóként sose ütnéd az orrodat.

Persze mindezt csak azután, hogy kijöttem a kádból! Szóval azért ez a blog nem halott, egyáltalán nem, csak nem naponta érdemes látogatni, hanem mondjuk hetente. Feltéve hogy még maradtak olvasóim (ami ugye nem követelmény).

No, ez eltartott egy darabig, de azért folytassuk.

Szóval lényegében tökmindegy, mit és melyik diákszövetkezetnél vállalsz el, 400-500 foriintot fogsz keresni óránként. De vajon mennyit nyúl le a szervezet?

Ezt munkája és munkahelye válogatja. 2-t konkrétan tudok: egy TESCO éjszakai műszak állítólag normál munkásnak 1000-/óra, telefonos "közvéleménykutatás" meg olyan 760.

Ez alól a hosteskedés (pl. cucckóstoltatás bözértben, utcai vízosztás) kivétel, annál min. egy ezrest meg lehet kapni óránként - sajna hozzá tartozik hogy szinte csak nőstényeket alkalmaznak erre.

A másik kivétel ha programozó vagy, és van egy kis bátorságod meg önbizalmad. Ekkor a Margit-híd pesti hídfőjénél található szövetkezetbe érdemes mennie annak aki pesti, igen komoly pénzeket lehet ott szakítani. Talán MÜISZ a neve?

No, de általános hozzáállásod kell legyen, hogy minden fellelhető szövetkezetbe jelentkezel. Ehhez kérj a suliban vagy 10 iskolalátogatásit, hogy ki ne fogyj belőle. 5-7 szövetkezeti tagságnál már van reményed munkára.

Sajna előszeretettel szeretik megcsinálni az emberrel, hogy1-2 napot dolgoztatnak vele, hogy a számlájukon csücsüljön az 1000 forintos tagsági díj. Akkor vállalj el egy melót, ha ottho már nagyon baszogatnak, vagy ha min. 1 hétre van mit csinálnod, különben ugyanarra a 2 napra befut 4-5 lehetőséged, te a legvacakabbra fogsz elmenni, és többé soha nem hívnak/küldenek sehová :(

Alapvető, hogy előbb-utóbb személyesen is be kell fáradnod a szövetkezeti irodába. Ez alól az EUDiák kivétel, viszont náluk az a buktató, hogy szerteszét küldenek az országban teintet nélkül a lakóhelyedre. Én me nem megyek le 3 napért Szegedre, khm.

Ha bent vagy általában a faliújságra van kiakasztva az összes munka megnevezéssel, felelőssel, remélhetőleg követelménnyel (pl. min. X hetet el kell vállani - ha ez nincs kint, és szóban/írásban nem tájékoztatnak előre akkor nem hivatkozhatnak erre az egy dologra!). Ezután helyben beszélsz a felelőssel, aki elmondja a részleteket, a helyszínt a térképen, az odajutás módját...

Ez alól is van kivétel, miért ne lenne. A nagyobb szívás az Univerzitas, ahol mobilon kell hívnod a felelőst, ami azért mégiscsak költség. A másik a RÉBUSZ. Ott nincs faliújság, szinte neked kell tudni, mit és hol és mikor akarsz dogozgatni, ami egy röhej - ene hiényéban szóban kezdenek felsorolni lehetőségeket. Ők az egyetlenek, akik 5-30 perces késére háklisak ha hozzájuk mész időre.

 

És most magukról a munkákról:

- minannyiunk nagy klasszikusa, nehéz elkerülni: a szórólaposztás. Két fajtája van: a helyben és a területen szórás. Ha területre mész akkor kell egy strapabíró-de-nem-baj-ha-tönkremegy hátizsák, amibe jó sok cucc fér. Ha esik, ha fúj, ha szénné éget a Nap, akkor is menni kell. Vagy a lakótelepet kapod - kisebb valószínűsé -, ahol mázsaszám fogy a papír (nehéz cipelni); vagy a hegyes-vülgyes-családiházas cuccot, ahol minden házba csak 1-1 papírt kell berakni. Mivel azonban a cég ami felvett min 1.5-2-szeresét hazudja (tudatosan) a megrendelőknek a lakók számáról nem gond ha akár 10 példányt is kiraksz egy helyen - akkor viszont sokat kell fordulni a központi kocsihoz. WC ilyenkor nincs, de elméletileg kaptok ingyenvizet. A nap/hét végén meg mentek a zúzdába megszabadulni a feleslegtől (attól, ami már a kukákba sem fért, pedig tényleg százával dobálják ki a cuccot). Ha meg helyben vagy, abban az a jó, hogy fedett a hely (általában). Nem kötelező egyhelyben álldogálnod - lerakod a táskád valahova ahol szemmel tudod tartani, és osztasz. Kezdetben roppant kényelmetlen, mivel olyan mint koldulni, csak fordítva. Ha jól akarod csinálni nem muszály strapálnod magad, csak nyújtsd oda, ahol észreveszik (az emberek elé, min. derékmagasságban), lehetőleg úgy, hogy nagyjából lássák mi van a papíron. Szólni egy büdös szót nem kell. Ha gyorsabban akarod fogyasztani a cuccot, mert le vagy maradva a napi adaggal, akkor kezdj mosolyogni, lépj be az emberek elé, stb. Sose menjenek neked a népek, ne is érinthessenek! Az ellenőr mindíg műszak közepén jön ki, így akár 2 órával is előbb leléphetsz, senkinek nem fog feltűnni. A maradék halmot dobd egy nem túl közeli szemetesbe, és hazudd, hogy mind elfogyott - természetesen. Emiatt mindenki max. fél órával a kijelölt idő előtt lelép, hiszen akkor már nincs értelme/lehetősége elmenni egy újabb adagért :)

- csomagolás/borítékolás: általában lehetőséged van ülni, szinte mindíg felajánlanak emelést teljesítményhez kötötten. Próbáld meg hozni az emelt kvótát az első/második nap első 3 órájában, de hagyd a francba ha nem megy. Nyugis, könnyű meló a papír+boríték megoldáson át a névre szóló cetliken keresztül a dísz-ajándékcsomagok összeállításáig. Közben lehet beszélgetni, zenét hallgani, akármit - hogy elűzd az egyhangúságot. Figyelj a betanítóra, mert az ő módszere általában igen-igen hatékony!

- gyűmölcsválogatás: életem legszarabb melója. Valójában nem válogattunk semmit. A szabad ég alatt álltunk egy hömpölygő kamionsor mellett, amiről az egyik ember leborította a gyümölccsel teli ládát az ipari présbe, a másik halmot épített az üres rekeszekből, a harmadik raklapra rakta az üres rekeszek halmait. Lényegében egyhelyben állsz, ragadsz, szarráázol, megfázol, védőruhát nem kapsz ezért a sajátod tönkremegy, beszélgetni, pihenni nincs időd. Én a Rauchnál voltam, 2 semmittevő munkafelügyelő is állt mellettünk, kurvára nem csinűáltak semmit 8 órán keresztül, csak szórták a présbe a cigarettahamut/csikket, zsebkendőt, ami szemetet csak termeltek, és nem volt túl kemény a gépnek. Ezek után én nem tudom, akarok-e még egyáltalán gyümölcslét inni, főleg hogy a tökéletes, szép (ílymódon levefolyató) cucc egybe ment a penészes, szétrohadt, megszottyadt szarral.

- Tesco, árúfeltöltés: l. későbbi bejegyzésben

- marhatelep: kevesebb a meló, mint a sertésekkel, nem olyan érdekes, a szaga annyira nem taszító, ellenben a tömény ammóniában állni egész nap bizony mérgezi a szervezetet rendesen! Komolyan: 1-2 nap után marja a tüdőd és az összes légzőszerved, szédulsz stb. mindenesetre sok gondot nem jelent: naját kell nekik adni néha (napi egyszer), és almozni kell. Ezt vasvillával végezzük. Sajna a szénát és a szalmát az embernek ha életében először látja egymás mellett nehéz megkülönböztetnie, mert mindkettő száraz sárga szálakból áll, és basznak mondani miről lehetne felismerni őket. Így előfordult, hogy a kajánakvaló drágább cucc ment alájuk, a másik meg eléjük :) No de mit várnak: volt aki életében először látott tehenet! (ami szégyen, mert még az Állatkertben is van belőlük). Megjegyzendő, hogy a tehén ostoba állat, ha szemből simogatnád lerágná a kezedet tök véletlenül. Oldalra rúgnak, hátra meg pisil/szarik. Szóval tarts kartávolságot! A fejés nem nagykunszt, 1-2 perc alatt belejön az ember. Az egyetlen említésre méltó dolog még, hogy ha terelni kell, mi történik. Egy ilyen állat 150-200 kilót lazán elér. Na most hogy beforduljon az úton el kell állni a csorda útját. Csakhogy ha egyszer kiszabadultak jönnek ám, mint westernfilmben a bölénycsorda! Szerncsére tudják a dolgukat, és nem taposnak el, csak állj egyhelyben ;) Igazi bátorságpróba!

- sertéstelep: kötelező gyakorlaton voltunk itt, egy közepesen kis üzemben, de azért önálló müködést bírt felmutatni. A disznók aranyosak, főleg etetni kell őket napjában 3-szor (1 hétig ott is laktunk). A szag egyáltalán nem zavaró, de van egy fontos szabály: semmilyen tárgyat ne vigyél a telepre a ruhádon kívül, mert mikor kijössz a kapun kurvára szaglik! A ruháid nem veszed észre, de bármi mást igen. Nálunk egy srác a jegyzeteit vitte be, és mit ne mondjak: el kellett égetni. Nem volt gond, adtunk neki másikat. Túl nehéz cuccokat nem kell cipelni. Elég jól elvan az ember, a feladatok nem unalmasak. Ami kiakasztó lehet, ha ki kell dobni egy újszülött malac tetemét a szemétbe, vagy mikor a disznók belerágcsálnak egymásba (jellemzően a nagyon fiatalok, később kinövik). Ja, a mesterséges megtermékenyítés igazi show-hangulat tud lenni, de persze kényes procedúra.

- kertészet: igazából nem tudom, milyen lehet egész évben, vagy egy olyanban ami valódi eladásra termel.  Ahol mi voltunk kötelező gyakorlaton az nem tudom, mennyiben önellátó ugyanis. Mindenesetre meló nem sok volt vele, a növények nőnek maguktól, a víz központi elosztásban ment. Paparikát, meg paradicsomot bizgeráltunk, mert bár 3-5-ször is megmutatták mit kéne tenni mi csak annyit láttunk az egészből, hogy vmi levelet letépett - minen alkalommal takarta a keze a lényeget. Marha. Összeszedtünk neki vagy 2 vödörnyi zöldet, had örüljön. A végén annyira nem volt mit csinálni, hogy egy 500 kilós iszuperált kazánt rakattak át velünk pár méterrel (ne kérdezd miért, talán azért amiért a rabok követ törnek az udvaron, vagy ilyesmi).

- kukorica-címerezés (növénynemesítő telep): az egyetlen gond ezzel, hogy dől az arcodba a virágpor, és sokan allergiásak. Elhasználsz napi jópár zsebkendőt, de még úgy is elvégezhető. Szabadban végzed, de esőben nem lehet csinálni, szóval az szünnap. Lenne, ha nem lennének más dolgok is a telepen. Mi pl. 2-3 napig egy táblányi rozsot válogattunk szét szálanként. Egészen komolyan mondom.

- telefonos telemarketing: itt végül nem kezdtem el dolgozni, de nem azért, mintha bármi kifogásom lett volna. A TNS-nevű nemzetközi cégnél lettem volna (persze elméletileg még lehetek...), akikről egyszer már hallottam előzőleg is (mert nagy cég, nem azért, mert tanultunk volna róla). A betanításon 1 hónap nyakukrajárás után bírtam átesni, ők arra hivatkoztak elhagyták a lapomat. Na persze. Azóta sem hívtak be. A lényeg: semmmi ész nem kell a dologhoz. Előzetesen elmondják, hogy pl. a cégvezetőt kell majd keresni, vagy X osztály vezetőjét, vagy azt, aki a telefonszámlát fizeti a családban. Ha ez sikerült szépen fel kell olvasni egy kérdőívet, ami csontra meg van írva (pl: T. uram, a TNS megbízásából telefonálok, a telefonhasználat terén végzünk felméréseket. Elárulná, van-e DVD-lejátszója, hifitornya, hol tartja a gyémántjait?) Ezt úgy kell érteni, hogy egy betűvel sem térhetsz el a megadott szövegtől. Szóval amennyiben olvasni tudsz ez a munka sem fog nagy nehézségeket okozni :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr45159529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása