HTML

magicworld

Hírek/történések, amikről hirtelen nem bírok nyugton ülni, és "mágia" - lehetőleg gyakorlati alkalmazás

Friss topikok

  • Reactor: Na, én hozzászólnék ehhez a témához, tekintve hogy 8-9 éves korom óta érdekelnek a Kaland-Játék-Ko... (2011.08.13. 16:01) Kaland, Játék, Kockázat - harmadszor
  • nemkrisz: Tisztelet! "No, a szemszín az bizony állandó dolog. Ha kék-zöld a szemed, akkor talán lehet állít... (2010.09.26. 12:06) agykontroll+szemszín
  • tulpaman: Mágusok között Tibetben a könyv címe. Alexandra David-Néel-ről, a tulpáról és még sok érdekességrő... (2010.02.19. 17:53) tulpa
  • freedomgirl: mekkora egy seggfej vagy te! "a rohadt tirpák süket fasz" meg "geci süketek" te normális vagy? sen... (2010.02.06. 09:01) jelnyelv?
  • twillight: flexible nem teszi gyorsabbá a karit, csak kevesebb AP-t használ, ugyanígy az action boy is csak a... (2009.04.07. 22:26) Fallout Tactics - character builds: perkek

Linkblog

kanálhajlítás

2007.11.27. 11:14 twillight

Nem sok konkrétumot tudok róla, bevallom. A "szakirodalma" kb. Uri Geller rendszeres emlegetésére, szkeptikus megjegyzésekre, esetleg esetekről szóló cikkekre szorítkozik, egyetlen könyvet olvastam, ami másra is kitért.
Nevezetesen arról írt az író benne, hogy a parafenoménok által hajlított kanalakat vizsgálták anyagszerkezeti megváltozásokra, mivel extrém elhajlás mellett sem törtek el ezek a fémtűárgyak (legyen kanál, villa, vagy egyéb). A dolognak nincs semmiféle köze a teshez-tapasztott tárgyak mutatványához.
Általában az esetet úgy írják le, hogy a parafenomén enyhén érinti a céltárgyat. ez az érintés lehet ujjheggyel a kanál két vége, vagy az egyik végénél marokkal fogott kanál hajlítandó felületének egyik oldalt történő simítgatása (igen nagy erőfeszítést igényelne így eldeformálni egy evőeszközt, aki nem hiszi kipróbálhatja oötthon).
A csalás lehetősége nagy, videofelvétel és profi bűvész jelenléte ajánlott egy igazi tesztnél.
A meghajlás mértéke lehet akár többszöri körbehajlítás is. (A normál evőeszközök kb. 180 fokos hajlításnál már hajlamosak eltörni).
A tapasztalat szerint állítólag hőmérsékleti növekedést és elektromos anomáliákat is mértek. A fémben pedig a szokásos fémrács-struktúra állítólag átrendeződött, mintegy "megfolyt". A szerző szemétlerakatokban fellehető régi buszroncsoknál vélt hasonlót megfigyelni, vagy olyan karosszériadeformációknál, melyek gömbvillámmal való találkozásnál jöttek létre.

Amit én ajánlok, ha iléyesmivel kísérleteznél: az erőd fókuszált az ujjaidba. Mivel nem vagyunk profik, és nem is mutatvűnyosként kívánunk fellépni megelégszünk fél-eredménnyel is, így nyugodtan fogjuk meg a cuccot kétkézzel, és fejtsünk ki rendes erőt, mint normális esetben. A fő különbség, hogy az elméletileg létrejövő deformációra koncentráljunk, mint cél (az anyagszerkezet megváltozására és az elérendő alakra). Ezen kívül pedig NE puszta erőből hajlítsuk a fémtárgyat (fontos, hogy fémnek kell lennie, bár a tapasztalatok nyilván más esetben is felhasználhatóak kellő kreativitással), hanem lassan növeljük a hajlításra fordított erőt, hagyjuk, hogy szinte magától hajoljon meg a tárgy.
Ílymódon korlátozott eredményként elérhetjük, hogy olyan esetben, amikor eddig feladni kényszerültünk volna elérünk eredményt.
Szóval hagyjuk, hogy a tárgy "magától" hajoljon, ez az én egyetlen tanácsom - bár továbbra is izmainkra kell majd hagyatkoznunk, de kevésbé fáradunk el, és némileg jbb lehet az elért erdmény.

Sajna ez minden, amit én ebben atémában felajánlhatok.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8243456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szkeptikus · http://www.freevlog.hu/video/11980.html 2008.03.27. 18:57:05

Ennél sokkal egyszerűdd a dolog.
Optikai csalódás. Így csinálom én:
www.freevlog.hu/video/11980.html

twillight 2008.04.13. 17:19:04

Szkeptikus: igen, tudom én is mennyire könnyű csalni vele.
Ennek az oldalnak NEM célja leleplezni senkit, megcáfolni, vagy megerősíteni a dolgokat, csak az, hogy szerintem, az elmondások és (lehetőleg saját) tapasztalatok alapján hogyan működhetnek/hogyan lehet megcsinálni ilyen dolgokat.
A VÉLEMÉNYED azonban a tiéd, így nem kerül törlésre.

Megjegyezném - külön Szkeptikus kedvéért, hogy mivel itt az alany hozzányúl a cucchoz, valszínűleg az elhajlás helyén, vagy a tárgy végein fogja meg a céltárgyat így igen könnyen hamisítható a jelenség, nagyon nehéz rá korrekt kísérletet összerakni.

tomi0524 2008.04.14. 22:06:38

nem hiszem hogy optikai cslódásnak neveznéd ha élőben látnád hogy előtted egy kanál fejét 360 fokban tekernék meg a tengelye mentén, mert én már láttam egyik haveromtól

Szkeptikus 2008.04.20. 22:34:40

A kanálhajlítás Uri Geller találmánya. Az interneten közzétett videóit vizsgálva nyilvánvaló hogy bűvésztrükk.
Egyébként ha ilyen jelenségek léteznének, nem hiszem hogy misztikusan a cirkuszi mutatvány szintjén maradnának.
A haverodnak meg azt javaslom hogy pályázza meg a James Randi Oktatási Alapítvány egymillió dolláros díját. Ha ellenörzött körülmények között bemutatja "tudományát" övé a pénz. Én a helyében rohannék nehogy elvigyék az orrom elől a lóvét. Mostanában elég sok az ujdonsült kanálhajlító.
süti beállítások módosítása